6 hét - Fordítás

Aug.6-án hunyt el Drezdában (1673 - 1757) MÁNYOKI ÁDÁM, II.Rákóczi fejedelem udvari festője, "a magyar művészet mikes kelemenje".
Nem véletlen ez a jelző, mert neve hallatán legtöbbünknek a nagyságos fejedelem portréja jut eszünkbe, pedig ezen kívül még számtalan jó arcképet festett, nem véletlenül alkalmazták őt több uralkodói udvarban is.
A Börzsöny lábánál meghúzódó Szokolyán született egy református lelkész-családban. Nem találtam rá magyarázatot, hogy 12 éves korában szülei miért adták örökbe egy német tábornoknak, aki magával vitte Németországba. Mindenesetre festői karrierje így kezdődött külhonban. Már felkapott festő volt, mikor a német származású Rákócziné bemutatta őt a fejedelemmek. Mányoki ezután ecsetjével Rákóczi szolgálatába állott. Rákóczi ajánlotta be a lengyel király udvarába is. Magyarországon szeretett volna végleg letelepedni, de az itthoni főúri családok megrendelése nem volt elég a megélhetéshez, így újra nyakába vette Európát. Egyebek közt lefestette III.Károly kislányait, Mária Annát és Mária Teréziát (ez utóbbiról nem találtam képet).
A festészet mellett az aranycsinálás titka is erősen foglalkoztatta, rá is ment minden jövedelme. Gyermektelenül, elszegényedve halt meg Drezdában. A 2.vh.-s bombázáskor a város temetőjével sírja is elpusztult, ezért idehaza egy emlékhelyet létesítettek számára a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.
Egyik Rákóczi-portréja a Nemzeti Múzeumban látható, a másikat több más magyar vonatkozású arcképpel együtt a Nemzeti Galériában őrizzük.
Egy kiegészítés:
Nemcsak Rákóczi élete volt meglehetősen mozgalmas, de a róla készült legismertebb képének is kalandos az útja. A portrét már a szabadságharc bukása után Lengyelországban festette Mányoki 1712-ben. A kép a lengyel király és szász választófejedelemnek készült, s Rákóczi alándékaként került Drezdába. Az I.vh. után Erős Ágost hagyatékából egy magyar műgyűjtő vàsàrolta meg s ajándékozta a magyar államnak. Ma pedig minden iskolás gyerek Mányoki Ádám leghíresebb alkotása után ismerheti meg a "pro patria et libertate" halhatatlan hősét!

image