27 hét - Fordítás

Márc.14-én született egy kunszentmártoni lelkészcsaládból VARGHA BALÁZS (1921 - 1996) ref.teológus, tanár, könyvtáros, irodalomtörténész, író, rádiójátékok, színdarabok, bábjátékok, filmforgatókönyvek szerzője.
A debreceni egyetemen teológiát tanult, majd négy év múlva a bölcsészkarra iratkozott.
Reformpedagógusi vénával kezdett tanítani. Az akkori korszellembe ez sehogy se illett bele, 1960-ban sok más megregulázott sorstársával együtt neki is a könyvtár adott munka- és menedékhelyet. Itt sem "fért a bőrébe", az akkor még extrém ötletnek tartott szabadpolcos rendszert szorgalmazta.
A későbbiek során munkásságával egyre komolyabb munkakörökhöz jutott, több folyóirat szerkesztője is volt.
Legnagyobb "szerelme" Arany János volt, a költő fejtörőit, nyelvi játékait összegyűjtve könyv alakban is kiadta. Talán ez is inspirálta ilyesfajta nyelvi játékok kiötlésére, anyanyelvi műveltségünket pallérozandó könyvek megírására. Vérbeli homo ludens lévén, legendás játékvezetőként gyerekeket és felnőtteket egyaránt lenyűgözött.
Játékoskönyvei, a televízió által közvetített Fabula c. ismeretterjesztő műsora kiváló élvezetet jelentettek. Előadóként remekelt és sziporkázott.
Mint a gyermekkönyvtárak "atyamestere", tanfolyamokon, konferenciákon, vidéki továbbképzéseken lebilincselő előadásaival hatott évtizedeken át. Kezdő pedagógus koromban nem mulasztottam volna el egyetlen Fabula műsorát sem, rengeteg ötletet tanultam és használtam fel később belőle, valamint játékoskönyveiből.
Vargha Balázs azoknak a nagy formátumú egyéniségeknek a körébe tartozott, akiknek karizmatikus személyiségét örökre megőrízzük emlékezetünkben.

image