30 hét - Fordítás

Minden valamirevaló színész neve mellett ott van, hogy Jászai Mari-díjas. De mit tudunk a névadóról?
1850. febr. 24-én született Ászáron Krippel Mária Anna néven egy kislány, akinek a neve mellé a matrikulába jóval később ezt írta a plébános: "Ebből a kisleányból lett nemzeti színészetünk egének legfényesebb ragyogású csillaga, JÁSZAI MARI".
Pedig gyermek- és ifjúkorában minden lehetséges borzalom megesett vele, ami csak elképzelhető, a gyermekbántalmazástól a szexuális erőszakig. Brutális apja és mostohája ötéves korától munkára fogta, volt kocsmai dolgozó, pesztonka, cseléd, még markotányosnő is (ekkor esett áldozatul egy kéjenc őrmesternek).16 évesen hazakerülve mindjárt meg is szökött az ott vendégszereplő székesfehérvári színtársulathoz. Mivel született őstehetség volt, nagyon hamar felfigyeltek tálentumára.
Tökéletes Shakespeare-hősnő volt, a klasszikus tragédiák fenséges nőalakjaként a legnagyobb tragikának tartották. Ő volt Az ember tragédiája első Évája is. (A Krippel nevet gyűlölte, mert annak német jelentése nyomorék, kripli - ezért változtatta meg nevét, az eredetit kiégette az anyakönyvéből).
53 évig a Nemzeti Színház nagyasszonyaként szolgált a legfontosabb hazai teátrumban. 1926-ban itt is ravatalozták fel, innen kísérték utolsó útjára. Még életében nagyon sokat jótékonykodott, különösen az I.vh sebesültjeiről gondoskodott. Lakása ekkor valóságos raktár volt, zsákszámra tornyosultak a küldésre váró szeretetcsomagok, melyek főleg saját pénzéből keletkeztek.
De nemcsak színészkedett, írások is maradtak utána. Cikkeket, novellákat írt, Ibsent fordított. Naplója, jegyzetei ma színháztörténeti értéknek számítanak.
Pletykák szerint az erősebbik nem volt a gyengéje, vallomása szerint rosszul sikerült házassága után az igaz viszonzást kereste. Az ismert nevek közül megemlíthetjük Reviczky Gyulát, Szomory Dezsőt; Feszty Árpád feleségül is kérte.
Emlékét több módon megőrízték, egy ezek közül, hogy krátert neveztek el róla a Vénuszon. (A Jászai Mari-díjat már írásom elején említettem.)

image