34 hét - Fordítás

A jelentés szerint a közelmúltbeli amerikai infláció fele a magas vállalati nyereségnek köszönhető
Tom Perkins
2024. január 19., péntek

A Thinktank jelentése szerint „hangulatos bizonyítékok” azt mutatják, hogy a vállalatok továbbra is magasan tartják az áraikat, még akkor is, amikor inflációs költségeik csökkennek.

https://www.theguardian.com/bu....siness/2024/jan/19/u

Egy új jelentés szerint „hangulatos bizonyítékok” azt mutatják, hogy a magas vállalati nyereség a folyamatos infláció fő mozgatórugója, és a vállalatok továbbra is magasan tartják az áraikat, még akkor is, amikor inflációs költségeik csökkennek.

A progresszív Groundwork Collaborative agytröszt által összeállított jelentés szerint a vállalati profitok az infláció mintegy 53%-át tették ki a tavalyi második és harmadik negyedévben. A jelentés szerint a haszon az árnövekedésnek mindössze 11%-át hajtotta a járványt megelőző 40 évben.
Egy férfi elhalad a Federal Reserve Bank of New York mellett New Yorkban<br>FÁJLFOTO: Egy férfi elhalad a Federal Reserve Bank of New York mellett New Yorkban
Az USA inflációja decemberben 3,4%-ra emelkedett, miközben a döntéshozók kamatcsökkentéseken gondolkodtak
Olvass tovább

A fogyasztói árak 3,4%-kal emelkedtek az elmúlt egy évben, a termelők inputköltségei viszont mindössze 1%-kal nőttek a szerzők számításai szerint, amelyek a Gazdasági Elemző Iroda és a Nemzeti Jövedelem- és Termékszámlák adatain alapultak.

"A költségek jelentősen csökkentek, és bár a vállalatok gyorsan áthárították a megnövekedett költségeiket a fogyasztókra, meglepően kevésbé gyorsan hárítják át megtakarításaikat a fogyasztókra" - mondta Liz Pancotti, a Groundwork stratégiai tanácsadója és a lap társszerzője.

A pandémiás infláció 2021-es megugrása óta komoly vita bontakozott ki annak forrásairól. ” – és az ellátási lánc problémáit jelölte meg a Sok progresszív közgazdász a vállalati profitot – vagy a „ kapzsiságot magas árak mozgatórugójaként, míg konzervatívabb társaik a kormányzati ösztönző készpénzt és a magas béreket emelték ki.

A jelentés szerzői átvizsgálták a vállalati bevételekkel kapcsolatos felhívásokat, és azt találták, hogy a vezetők azzal kérkednek a részvényesekkel, hogy magasan tartják az árakat és növelik a haszonkulcsokat, ahogy a ráfordítási költségek csökkennek.

A megállapítások abból származnak, hogy a Federal Reserve az elmúlt 20 év legmagasabb pontjára emelte a kamatlábakat. A jelentés komoly kétségbe vonja a további kamatemelések szükségességét, és ehelyett a „vállalati haszonszerzés” megfékezésére irányuló szigorúbb politikát követel.

Az árak emelkedtek 2021-ben, amikor megugrottak a munkaerőköltségek, valamint a világjárvány és az ukrajnai háború okozta ellátási lánc sokkok megzavarták a hajóforgalmat, és megkérdőjelezték az energiaellátást. De ezeket a kérdéseket sok esetben teljesen megoldották vagy enyhülnek, és a munkaerőpiac stabilizálódott. Számos nyersanyag és szolgáltatás termelői ára valóban csökkent – ​​jegyzi meg a jelentés.

csaknem 60%-át az A kulcsfontosságú áruk és szolgáltatások ráfordításainak visszaesésének energiaköltségek, például a repülőgép-üzemanyag és a dízel-üzemanyag jelentős csökkenése okozta, míg a szállítási és raktározási költségek közel 4%-kal estek vissza 2022 júniusi csúcsai óta.

Ennek ellenére az árak továbbra is magasak. A jelentés példaként említi, hogy a fogyasztók még mindig körülbelül 25%-kal többet fizetnek az élelmiszerekért.

Isabella Weber, a Massachusetts Amherst Egyetem közgazdásza, aki nem szerepelt a lapban, a vállalatok úgy tartják fenn a magas árakat, hogy kihasználják az olyan események okozta költségsokkokat, mint az ukrán háború, és összehangolják az áremeléseket.

A sokkok olyan környezetet teremtenek, amelyben a cégek biztonságosan emelhetik az árakat, mivel versenytársaiktól is ezt várják – mondta Weber.

„Ez a hallgatólagos összejátszás egyik formája” – mondta. „A cégeknek még beszélniük sem kell egymással ahhoz, hogy tudják, a költségsokk remek alkalom az árak emelésére. De amikor a költségek csökkennek, az árat meghatározó cégeket semmi sem ösztönzi az árak csökkentésére.”

Ha egyetlen cég sem indít árháborút, tette hozzá Weber, akkor a vállalatok „tartják a vonalat” az árakon, és szélesítik az árrést. említette . az élelmiszer-feldolgozókat Példaként

A papír ráközelít a pelenkaiparra, amelynek a hazai piac 70%-át a Procter & Gamble és a Kimberly-Clark irányítja. A pelenkák ára több mint 30%-kal nőtt 2019 óta, átlagosan 16,50 dollárról közel 22 dollárra.
hagyja ki a korábbi hírlevél promóciót

Regisztráljon a First Thing szolgáltatásra
Ingyenes napi hírlevél

Amerikai reggeli tájékoztatónk összefoglalja a nap legfontosabb történeteit, elmondja, mi történik, és miért számít
írd be az email címed
írd be az email címed
Adatvédelmi nyilatkozat: A hírlevelek jótékonysági szervezetekről, online hirdetésekről és külső felek által finanszírozott tartalomról tartalmazhatnak információkat. További információért tekintse meg Adatvédelmi szabályzatunkat . Webhelyünk védelmére a Google reCaptcha szolgáltatást használjuk, amelyre a Google adatvédelmi irányelvei és szolgáltatási feltételei érvényesek.

hírlevél promóció után

Az emelkedést részben az olyan árucikkek emelkedése okozta, mint a fapép, amely a pelenkák egyik fő összetevője. A cellulóz nagykereskedelmi ára 2021 januárja és 2023 januárja között 87%-kal emelkedett, tavaly azonban 25%-kal csökkentek az árak.

Ennek ellenére a pelenkák ára nem csökkent az alacsonyabb költségekkel, állítják a szerzők. Az alapozás megvizsgálta a bevételi felhívásokat, és mindkét vállalatnál azt találta, hogy a vezetők növekvő haszonkulccsal büszkélkednek, ahogy az inputköltségek csökkentek. A ráfordítások csökkenése Kimberly Clark nyereségének körülbelül egyharmadát tette ki, mondták a cégvezetők.

A P&G vezetői a júliusi bevételi felhívásukban elmondták, hogy 800 millió dollár váratlan nyereségre számítanak a csökkenő inputköltségek miatt, ami arra utal, hogy nem fogják csökkenteni az árakat.
Egy férfi konzerveket néz egy élelmiszerboltban
Biden azt tervezi, hogy a hidegháborús törvényeket alkalmazza az amerikai árak csökkentésére
Olvass tovább

Mindeközben a munkavállalók nem járnak olyan jól – a vállalati nyereség a nemzeti jövedelem arányában mintegy 29%-kal nőtt, és a munkavállalók részesedése a vállalati bevételekből még mindig alacsonyabb a járvány előtti szinthez képest.

Pancotti megjegyezte, hogy a Biden-adminisztráció lépéseket tett az ellátási láncok megerősítésére, Joe Biden pedig a közelmúltban felszólította a vállalatokat, hogy hagyják abba a fogyasztók „kivágását”, mivel az inputköltségek csökkennek. Pancotti és Weber azonban határozottabb fellépésre szólított fel, más nemzetekre mutatva, ahol az árszabályozás formái működnek.

Franciaországban a kormány beavatkozik a kiskereskedők és a termelők közötti ártárgyalásokba. A hónap elején a kormány támogatásával a Carrefour szupermarketlánc „elfogadhatatlan áremelések” miatt letiltott néhány PepsiCo terméket a polcairól.

Ha nincs erőteljes kormányzati beavatkozás az árazásba, a Trump társasági adócsökkentések 2025-ös lejárta lehetőséget ad a vállalatok adótörvénykönyvvel történő megfékezésére – mondta Pancotti.

„Országként úgy döntöttünk, hogy nagyon nagy, erős vállalatokat szeretünk, és rendben vagyunk azzal, hogy nagyon nyereségesek” – mondta. „Nagyon alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy adótörvényünk hogyan ösztönzi a vállalati haszonszerzést, és fel kell tennünk a kérdést: „Akarunk-e tenni valamit ez ellen, mint ország?””