Január 25-e PÁL /PÁLFORDULÓ/ napja. Lássuk, milyen hagyományok fűződnek e naphoz.
***
Január 25-e Pál napja, amely időjárás jósló nap. Ekkorra már mögöttünk a tél több mint fele, s várható, hogy az idő lassan enyhül, közeleg a tavasz. Az időjárási jövendölések, mondókák világosan utalnak erre. A középkori Franciaországban e nap a kötélverők napja volt. Ilyenkorra már fonásra készen állt a len és a kender. A hulladékból hatalmas tüzet raktak, s körbetáncolták.

IDŐJÓSLÁS
Ha fényes szent Pál, minden termés szépen áll.
Ha Pál fordul köddel, jószág hullik döggel.
A szélvihar háborút jelentett: Hogyha szeles pálfordulás, akkor lészen hadakozás.
A legismertebb Pál-napi regula így hangzik: "Ha Pál fordul köddel, az ember meghal döggel". A hajdani dögvészekre való jóslás is benne van a szövegben. Állatokra vonatkoztatva is ismert: "Ha Pál fordul köddel, jószág hullik döggel".

PÁLPOGÁCSA
Kissé morbid szokás a haláljóslás, pálpogácsával. Ha ki akarnánk próbálni, minden családtag számára pogácsát készítenénk, amelybe libatollat tűznénk. A szabály az, hogy akinek a tolla megperzselődik sütés közben, arra betegség, akié megég, arra pedig halál vár a következő esztendőben. A tollaspogácsa készítésének más alkalmai is vannak: szilveszterkor is lehet vele rémisztgetni, Luca napján pedig "lucapogácsa" néven ismerik.

A gyimesi csángó magyarok úgy vélték, hogy a földben telelő állatok ezen a napon megfordulnak. „A régiek úgy tartották, hogy "Pálfordulókor", milyen állatok a fődbe vannak, hogy ott telelnek, akkor akik fejével befelé vannak, akkor fordulnak kifelé, hogy jöjjenek a felszín felé.

TERMÉKENYSÉGVARÁZSLÁS

A hiedelem szerint e napon meg kell a ludak fenekét piszkálni, hogy szaporán tojjanak.
A Pál-napi tojásból kelt libát veszekedősnek, marakodósnak tartják.

Forrás: Karácsony Imádók Oldala- FACE

image