34 hét - Fordítás

Az ENSZ kénytelen volt bezárni az európai központot, hogy pénzt takarítson meg, mivel a villanyszámlák az egekbe szöknek

Az ENSZ genfi ​​irodájának (UNOG) tisztviselői szerint az elmúlt három évben több mint 300 százalékkal nőttek a villanyszámlák.
Írta: Liam Doyle , hírriporter, Maria Ortega
2024. január 5., péntek, 20:56 | FRISSÍTVE: 2024. január 5., péntek, 21:27


Főhadiszállás Genfben
A Palais des Nations pénzhiány miatt visszafogta működését (Kép: GETTY)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete kénytelen volt bezárni európai központját az áramköltségek miatt, a számlák szinte leküzdhetetlennek bizonyultak a nemzetközi szervezet számára.

A genfi ​​Palais des Nations a következő héten, január 12-ig zárva marad a folyamatban lévő likviditási válság miatt, amely a tisztviselők pénzmegtakarítási törekvését váltotta ki.

Az épület 1929 és 1936 között épült, és 1966 óta az ENSZ európai főhadiszállásaként szolgál.

A vezetők azonban úgy döntöttek, hogy 2023. december 20-án bezárják a helyszínt, hogy pénzt takarítsanak meg a fűtésen, az áramon és a karbantartáson.

A tisztviselők azt mondták, hogy drasztikus lépésekre kényszerültek, mivel az ENSZ pénztára szenved a tagok elmaradt hozzájárulásaitól.

Alessandra Vellucci, az ENSZ szóvivője azt mondta a Keystone-ATS-nek január 5-én, pénteken, hogy 50 tagállam nem tudott lépést tartani a járulékfizetéssel.

Minden tag „felmért hozzájárulást” fizet, amely országonként változik, egy összetett képlet alapján, figyelembe véve a nemzeti jövedelmet és a népességet.

A képlet azt jelenti, hogy a gazdagabb nemzetek többet fizetnek, és a nagyobb kifizetések hiánya tartós pénzügyi csapást okozhat.

Vellucci asszony elmondta, hogy az Egyesült Államok, amely a világ egyik legnagyobb GDP-jével rendelkező alapító tag, azon országok közé tartozik, amelyek nem fizettek kifizetéseket.

Pénzmegtakarítás céljából a Palais des Nations adminisztrátorai lekapcsolták az összes mozgólépcsőt, és drasztikusan csökkentették a fűtési felhasználást a hideg téli beköszönt ellenére.

Egy köztisztviselő a Radio Télévision Suisse-nak (RTS) nyilatkozva azt mondta, hogy a szolgáltatások leállítása "megérti a tagállamokat, hogy a költségvetés több mint mínuszban van".

A közalkalmazott hozzátette: december 12-ig 193 tagállamból mindössze 141 fizette be kötelező hozzájárulását.

forrás: https://www.express.co.uk/news..../world/1852574/unite

United Nations forced to shut down Europe HQ to save money as electricity bills skyrocket | World | News | Express.co.uk
www.express.co.uk

United Nations forced to shut down Europe HQ to save money as electricity bills skyrocket | World | News | Express.co.uk

Officials from the UN Office in Geneva (UNOG) have said electricity bills have increased by more than 300 percent over the last three years.