FOLYTATÓDIK AZ ÖRDÖGI SZÍNJÁTÉK AZ EU -ban!
Deutsch a zsidó zsármazását is kénytelen volt felhozni a vitában / 2024.01.16. /

"Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a vitában emlékeztetett, hogy zsidó származású magyarként és holokauszttúlélő fiaként Petri Sarvamaa finn képviselő - aki újabb 7-es cikkelyes eljárást szorgalmaz Magyarország ellen - “lenácizta”, a baloldali EP-képviselők pedig lelkesen és megtapsolták. Azok "diktatúrázzák" le Magyarországot, akik csak a történelemkönyvekből ismerik, mi a diktatúra, a magyarok szabad választáson megszületett közös demokratikus döntését pedig támadják."

A Beszámoló:

Von der Leyen elhagyta a termet - kiverte Deutschnál a “nácizás” a biztosítékot: ilyen volt a hangulat az EP-vitán / ATV Csuhaj Ildikó /...

Keményen bírálták Ursula von der Leyent az EP strassbourgi ülésén, ahol a Magyarország számára felszabadított 10 milliárdos EU-s pénz volt napirenden. Verhofstadt felvetette, hogy a februári EU-csúcs előtt is enged-e Brüsszel az orbáni zsarolásnak? A magyar EP-képviselők szerint ez “a legalja volt mindennek”.

Ma már beszámoltunk az Európai Parlament strassbourgi ülésén elhangzott vitáról - aminek középpontjában újra a magyar jogállamisági kérdés állt, de ismét felvetették egy újabb 7-es cikkelyes eljárás megindítását is - és hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megindokolta, miért oldottak fel Magyarország számára 10,2 milliárd eurót és miért tartanak a jövőben is blokkolva 20 milliárdot.

Von der Leyen kiment a vitáról

Ursula von der Leyen - ahogy a Népszava beszámolt róla - nem várta meg az EP-vita végét, háromnegyedóra után távozott a parlamenti ülésteremből, emiatt a holland liberális Sophie in’t Veld bírálta, elfogadhatatlannak nevezve a Bizottság elnökének a távozását.

Abban, hogy Sophie in’t Veld támadta Ursula von der Leyent, nincs különösebb meglepetés, még májusban a holland liberális képviselő az egyik kezdeményezője volt szintén egy EP-vitának - akkor az volt a cél, hogy felszólítsák a Tanácsot: akadályozza meg a magyar soros EU-elnökséget. Már akkor is folyt az egyeztetés a Bizottság és a magyar kormány között, és Sophie in’t Veld kijelentette:

“nagyon aggasztó, hogy Hahn biztos úr olyanokat mond, hogy Orbán Viktor egész jól teljesít, és nem állunk annyira távol a megállapodástól”. Az EP-képviselő “perverz rendszernek” nevezte a 27 tagállami grémiumot, az Európai Tanácsot is.

Gyanús, hogy az EU-csúcs előtt oldottak fel 10 milliárdot Orbánéknak

A mai EP-vitában kiderült: az EP-képviselők többsége szerint Ursula von fer Leyenék Orbán Viktor zsarolásának a hatására oldották fel több a 10,2 milliárd eurós Magyarországnak járó EU-s pénzek blokkolását.

Ursula von der Leyen az Európai Néppárt-családhoz tartozik, de a Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber határozottan szorgalmazta a vitában, hogy a Bizottság részletesen magyarázza el, miért ítélte kedvezőnek a magyar igazságügyi reformot, és ítélte meg Orbán Viktorék számára a 10 milliárd eurót.

Az Európai Tanács tűzze napirendjére a magyarországi jogállamiság helyzetének megtárgyalását - szorgalmazta Weber. A francia Gwendoline Delbos-Corfield (Zöldek) szintén azt az elvárását fogalmazta meg, hogy a Tanács végre mondja ki: Magyarországon súlyosan és tartósan sérülnek az uniós értékek.

Guy Verhofstadt azt hangoztatta, hogy 10 milliárdba került az Uniónak, hogy a magyar miniszterelnök kiment a december 14-ei EU-csúcson a teremből kávézni, és így a 26-ok nélküle tudtak dönteni Ukrajna az EU-csatlakozási tárgyalásainak a megkezdéséről.

A Bizottság ezt fogja csinálni a februári csúcs előtt is? - kérdezte Verhofstadt Ursula von der Leyen felé fordulva. A belga EP-képviselő szerint ha a Bizottság a február 1-jei EU-csúcs előtt hagyja magát megzsarolni Orbán Viktorék által, “nagy bajban lesz az Európai Parlamentben”.

Ezzel a “nagy bajban lesz” megfogalmazással Verhorstadt nyilván arra célzott, hogy be fogják perelni a Bizottságot a Magyarországnak juttatott 10 milliárd euró miatt.

A Momentumos Cseh Katalin (Renew) és a német Daniel Freund (Zöldek) nem is lebegtették, hanem kijelentették a vitában, hogy az Európai Parlament pert fog indítani Ursula von der Leyenék ellen.

Cseh Katalin szerint is zsarolás történt, és a Bizottság nincs tisztában azzal, milyen nagy kárt okozott azzal, hogy felszabadította a 10 milliárdot - áll a távirati iroda összefoglalójában. Mint mondta, a Bizottság által elismert igazságszolgáltatási reform mellett a magyar kormány elfogadta a szuverenitásvédelmi törvényt is, ami - hangsúlyozta - akadályozza szerinte a civil szervezetek nemzetközi munkáját, elhallgattatja a szabad médiát és fellép mindenki ellen, aki a "rezsim" ellen szólalna fel. "Az EP nem maradhat csöndben, hiszen már csak mi maradtunk, akik védjük a demokratikus értékeket" - jelentette ki Cseh Katalin.

Orbán mellett szólaltak fel

Harald Vilimsky (az Osztrák Szabadságpárt) a Népszava tudósítása szerint helyeselte, hogy Orbán Viktor küzd az európai intézmények központosító törekvései és az illegális migráció ellen, és fellép a hagyományos családi értékek védelmében. Ryszard Czarnecki (Jog és Igazságosság) pedig magyarul mondta el felszólalását - ezzel fejezve ki szolidaritását.

“Magyargyűlöletből építenek karriert”

A KDNP-s Hölvényi György - aki egyedüli magyarként ül az Európai Néppárt politikai csoportjában - azzal vádolta a baloldaliakat: “magyargyűlöletből építik további politikai karrierjüket”.

Hidvéghi Balázs (Fidesz) kijelentette: az uniós parlament fel akarja függeszteni Magyarország szavazati jogát csak amiatt, mert fontos politikai kérdésekben nem értenek egyet.

Ez a legalja mindennek. Ilyet az autokraták és a diktátorok tesznek - fogalmazott.

Ukrajnával kapcsolatban azt mondta: Magyarország készen áll arra, hogy saját költségvetéséből járuljon hozzá egy ilyen pénzügyi eszközhöz.

Arról, hogy a Ficoval közös sajtótájékoztatón mit mondott Orbán Viktor miniszterelnök “a magyar javaslatról” - és hogy Magyarország milyen formában kész segíteni Ukrajnát - itt részletesen írtunk.

***
Deutsch a zsidó zsármazását is kénytelen volt felhozni a vitában

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a vitában emlékeztetett, hogy zsidó származású magyarként és holokauszttúlélő fiaként Petri Sarvamaa finn képviselő - aki újabb 7-es cikkelyes eljárást szorgalmaz Magyarország ellen - “lenácizta”, a baloldali EP-képviselők pedig lelkesen és megtapsolták. Azok "diktatúrázzák" le Magyarországot, akik csak a történelemkönyvekből ismerik, mi a diktatúra, a magyarok szabad választáson megszületett közös demokratikus döntését pedig támadják.

Az MTI jelentése szerint Deutsch Tamás az EP-vita után sajtótájékoztatón jelentette be: Gál Kinga fideszes EP-képviselővel közösen levélben fordul Roberta Metsola EP-elnökhöz és Tony Murphy uniós számvevőszéki elnökhöz, ugyanis Petri Sarvamaa EP-képviselő arra ragadtatta magát, hogy a Fideszt és a magyar jobboldalt "lenácizza" egy nyilatkozatában. A levél aláírói a szükséges lépések megtételét kezdeményezik, és azt kérik: vizsgálják meg, hogy a finn EP-képviselő nem vált-e méltatlanná munkájára.

Gyöngyösi: Ne Magyarországot szégyenítsék meg !

Gyöngyösi Márton (Jobbik-Konzervatívok) a vitában leszögezte: Magyarország számára rendkívül káros, hogy "az orbáni politika" következményeként olyan kezdeményezések születhetnek, mint a szavazati jog felfüggesztése az uniós Tanácsban, a soros EU-elnökség elvonása vagy az országnak járó uniós források megvonása. Gyöngyösi arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az EP és az Európai Bizottság a demokrácia védelmében száll síkra, szerződésekben rögzített jogokat írnak felül politikai kezdeményezéssel.

Ha valóban tenni akarnak Orbán rendszere ellen, akkor ne Magyarországot szégyenítsék meg és ne a magyarság egészét sújtó javaslatokkal álljanak elő, hanem olyannal, amely a rendszer fejét és oligarcháit sújtja" - fogalmazott az MTI tudósítása szerint Gyöngyösi.

image