35 hét - Fordítás

#munkácsydíj2023 #farkasferenc

Munkácsy-díj 2023
2023. június 8. – július 1.

FARKAS Ferenc
szobrászművész

Farkas Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész 1958-ban született Zalaegerszegen. A Pécsi Művészeti Szakközépiskola elvégzését követően a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán tanult, ahol 1986-ban szerzett diplomát, mestere Somogyi József szobrászművész volt. 1994-től a zalaegerszegi Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium művésztanára. Jelenleg a Zalaegerszeg melletti Bocföldön él és alkot.

Farkas Ferenc alapvetően historizáló szemléletű alkotó, szobrászata ezer szállal kötődik az európai művészeti tradícióhoz. Művészi invenciója leginkább a kisplasztikáin bontakozik ki, egyik legjelentősebb sorozata a művész-elődöknek állít emléket.
A kisplasztikák és érmek mellett az életmű meghatározó részét köztéri szobrai teszik ki. Köztéri alkotásaival nemcsak Zala megyében, hanem az ország számos településén találkozhatunk. Az utóbbi években készült legnagyobb volumenű munkája a budai Várban az újjáépült Főőrség épületének bronzkapuja, amely az épület Csikós udvar felőli részén található. A 27 jelenetből álló dombormű a magyar történelem epizódjait, különösen a budai Várhoz kapcsolódó legfontosabb eseményeit kíséri végig.

www.ferencfarkas.hu

image