Mi is az az öt tibeti jógagyakorlat?

Az öt tibeti jóga 5 különböző jógagyakorlatból álló feladatsor, amelyet meghatározott sorrendben, meghatározott ismétlésszámban kell végezni. A tibeti szerzetesek tudásán alapuló gyakorlatsort a fiatalság forrásának is hívják. A feladatok bámulatosan egyszerűek, biztonságosak és bárki által könnyen és gyorsan elsajátíthatók. Az ősi tibeti gyökerű jógagyakorlatok átmozgatják a testet, nyújtanak és relaxálnak egyszerre. Nagy előnye, hogy a saját tűrőképességedhez, edzettségi szintedhez igazíthatod és nem igényel naponta 15 percnél több időráfordítást. Ennél tökéletesebb edzésformát elképzelni sem lehet!

Hogyan végezzük az öt tibeti jóga gyakorlatait?
Az öt tibeti jóga eredményességének kulcsa a rendszeresség és a fokozatosság. A öt különböző gyakorlatot kezdetben 3-3x kell ismételni, majd hetente 2-vel növelve kell végezni. Így pontosan 10 hét alatt érhető el a 21-21x-es ismétlésszám. Efölé nem érdemes menni, a gyakorlatokat azonban akár naponta kétszer, reggel és este is el lehet végezni.

Mivel a gyakorlatokban energetizáló hatásuk is van, ezért a legjobb reggel végezni őket, de akár nap közben vagy este is lehet jógázni, ahogy sikerül beilleszteni a napi rutinba.

Milyen pozitív hatásai vannak az öt tibeti jógának?
Az öt tibeti jóga gyakorlatsor hatása már néhány nap után érezhető. Én sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzem magam, ha végzem a gyakorlatokat, energikusabb vagyok, kevésbé fáradok el, türelmesebb vagyok és a napi feladataimra is jobban tudok koncentrálni.

Az öt tibeti jóga “gyógyító hatásának” a kulcsa a csakrák harmonizálása, amely segít lendületben tartani az energiakerekeket és beindítja a test öngyógyító folyamatait. A tapasztalatok szerint az öt tibeti jóga

- hozzájárul a depresszió enyhítéséhez,
- javítja a közérzetet,
- elmúlasztja az állandó fáradtságot,
- megszünteti az ízületi fájdalmakat,
- enyhíti a légzőszervi problémákat,
- javítja a pajzsmirigy működését,
- fogyasztó hatású,
- feszesíti az izomzatot,
- megszünteti a narancsbőrt,
- kisimítja a ráncokat stb.

Hogyan épülnek fel a gyakorlatok?
Az öt tibeti jóga során nagyon fontos szerep jut a helyes légzésre. A helyes ritmusban vett levegő biztosítja az izmok megfelelő működéséhez szükséges oxigénellátottságot.

A gyakorlatsor 5 ún. ritusból áll, ezeket a meghatározott sorrendben, kezdetben rítusonként 3x, majd hetente 2-vel emelve az ismétlésszámot, 5x, 7x stb kell végezni. Egészen addig, amíg a 21 ismétlésszámot el nem sikerül érni. Fontos, hogy mindig figyeld a tested jelzéseit, és ha valami nem esik jól, akkor csökkents az ismétlésszámon.

Ha egy nap csak kevesebb időd jutni az öt tibeti jóga gyakorlására, akkor se hagyd ki a gyakorlatsort, inkább csökkents az ismétlésszámon.

tibeti_joga

Az 1. rítus
Az első rítus egy speciális technika, amely a forgó mozgásnak köszönhetően öszönzi a test energiaáramlását.

A gyakorlat
Állj vállszélességű terpeszállásba, karjaidat emeld oldalsó középtartásba, és kezdj el forogni az óramutató járásának megfelelő irányba. Az első alkalommal 3 kört írj le, majd hetente emeld az ismétlésszámot kettővel. A gyakorlat közben nézz ki egy pontot, és próbáld rajta tartani a terkintetedet, így nem szédülsz meg.

A gyakorlat végeztével állj meg, tenyereidet illeszd egymáshoz a mellkasod előtt, és koncentrálj a hüvelykujjaidra néhány másodpercig.

Jótékony hatásai
A gyakorlat javítja a vérkeringést, erősíti a kart, növeli a csakrákon átáramló energiát, jótékonyan hat a visszérre, a csontritkulásra és a fejfájásra. Rendszeres végzésével segít beindítani a fiatalodás folyamatait.

A 2. rítus
A gyakorlat
Feküdj hanyatt, kezeidet tedd a tested mellé, tenyérrel lefelé. Belégzésre emeld fel egyszerre mindkét lábadat nyújtva és a fejedet is, álladat szorítsd a szegycsonthoz. Kilégzésre engedd vissza a lábaidat és a fejedet is. Kezdetben ismételd 3x a gyakorlatot, majd hetente emeld kettővel az ismétlésszámot. A gyakorlat végeztével feküdj lazán tartott karokkal és lábakkal, közben lélegezz lassan, egyenletesen.

Jótékony hatásai
A 2. rítus erősíti a pajzsmirigy, a mellékvese, a vese, a belek, az emésztőrendszer, a nemi szervek és a mirigyek működését. Hozzájárul a menstruáció és a klimax kellemetlen tüneteinek enyhítéséhez. Jó hatással van a vérkeringésre, a légzésre, erősíti a szívizomzatot, a rekeszizmot és javítja a nyirokrendszer működését. Enyhíti a láb és a nyak merevségét és gyorsítja a csakrákat is.


3. rítus
A gyakorlat
Térdelj a jógaszőnyegre, a testedet tartsd egyenesen, lábujjaiddal támaszkodj a talajon. Tenyeredet tedd a fenekedre, a fejedet hajtsd előre és fújd ki a levegőt. Belégzésre hajtsd hátra a fejed és hajolj hátra. Kilégzésre vissza. Ismételd 3x, majd a csípődet hátratolva ülj a sarkadra, homlokodat pihentesd a tenyereden.

Jótékony hatásai
Az előző gyakorlathoz hasonlóan a 3. rítus gyakorlatai is jótékony hatással vannak a a pajzsmirigy, a mellékvese, a vese, a nemi szervek, a prosztata és a méh műköédésre. Erősíti a hasat, a rekeszizmot, enyhíti a hát feszültségeit és mélyíti a légzést. Rendszeres gyakorlása javítja az általános közérzetet és az erőnlétet.

A 4. rítus
A gyakorlat
Ülj nyújtottlábú ülésbe, a lábfejeid legyenek kb. vállszélességben egymástól. Felső tested legyen egyenes, kezeidet tedd a csípőd mellé, ujjaid nézzenek előre. Fújd ki a levegőt és hajtsd előre a fejed. Belélegzés közben emeld a csípődet és hajtsd hátra a fejedet. Ismételd háromszor. A gyakorlat végeztével húzd fel a lábad, hajolj előre és kezeidet pihentesd a lábaidon.

Jótékony hatásai
A 4. rítus erősíti a pajzsmirigy működését, az emésztőrendszert, a nemi szerveket, a mirigyeket és a vér- és nyirokrendszert. Erősíti a hasizmot, a szívizmot, a rekeszizmot, a combot, a karokat és a vállat. Jó hatással van a nyak, váll, csípő és a térd ízületi gyulladásaira vagy csontritkulására. A gyakorlat serkenti az immunrendszer működését, növeli az energiaszintet.

Az 5. rítus
A gyakorlat
Hasalj le, majd a kezeidre támaszkodva, hasadat lenyomva hajtsd hátra a fejed, közben fújd ki a levegőt. Szívd be a levegőt és a csípődet megemelve emelkedj fel. Ismételd háromszor, majd a sarkadon pihenve, kezeidet a földön előrenyújtva pihenj.

Jótékony hatásai
A gyakorlat fiatalítja a pajzsmirigy, a mellékvese, a vese, az emésztőrendszer szerveit, javítja a nemi szervek és a mirigyek működését. Serkenti a vér- és nyirokrendszer működését, stimulálja az immunrendszert, öszönzi a mélyebb légzést, energiával tölt fel, növeli az életerőt és felgyorsítja a csakrák működését.
Tisztítja az arc- és orrüregeket, javítja a belek és az emésztés működését, ízületi gyulladás és csontritkulás esetén is nagyon hatékony.

image