Ukrán politikus DAVOSBAN: "Ukrajna vagy megnyeri a háborút és túléli, vagy veszít és eltűnik"

Ukrajna vagy megnyeri a háborút és túléli, vagy veszít és eltűnik. Ezt az ukrán elnöki hivatal vezetője mondta a svájci Davosban, ahol a világgazdasági fórum előestéjén tanácskozást tartottak az ukrajnai békéről. A kiindulási alap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketerve, amely többek között tartalmazza az orosz csapatok kivonását Ukrajna területéről.

Ilyen volt Herszon központja a bombázás után. A dél-ukrajnai megyeszékhelyet, amely több mint egy éve felszabadult a megszállás alól, intenzíven támadta az éjjel az orosz hadsereg. Az egyik helyi lakos a romok alatt rekedt, de a tűzoltók kimentették. A megszállók kijevi közlések szerint csaknem félszáz csapást mértek a szintén dél-ukrajnai Zaporizzsja megyére. Rakéta-sorozatvetővel, tüzérséggel, légi bombákkal és drónokkal intéztek támadást tucatnyi település ellen. A megyeszékhelyen viszont már nagyüzemben építik újjá az orosz bombázásokban megsérült épületeket.

A kelet-ukrajnai Donyeck megyében, amelynek egy része megszállás alatt van, a másik részét az oroszok erősen bombázzák. Mirnohradban tucatnyi családi ház, egy kávézó, egy üzlet és gépkocsik semmisültek meg a legutóbbi támadásban. Az ukrán rendőrség igyekszik evakuálni a veszélyeztetett települések lakosait. Ez itt Makszimiljanivka, amelyet az oroszok a nemrég elfoglalt és teljesen elpusztított Marjinkából bombáznak.

A megszállók minden települést Marjinkává változtatnak – mondja egy evakuálást végző rendőr.

Az egyik helyi lakos pedig arról számolt be, hogy egy idős házaspár a romok alatt vesztette életét, mert a mentők nem indulnak útnak, amíg a megszállók bombáznak. Ennek ellenére az idősebbek nem akarnak elmenni. Közben a svájci Davosban a világgazdasági fórum előestéjén több mint nyolcvan ország képviselői ültek össze béketárgyalásokra.

A kiindulási alap Volodimir Zelenszkij tízpontos béketerve. Ez tartalmazza többek között azt, hogy vonják ki az orosz csapatokat Ukrajna területéről, és Oroszország fizessen jóvátételt Ukrajnának. Jó jel, hogy folyamatosan nő azon országok száma, amelyek az ukrán békeformula alapján létrehozott akciótervhez csatlakoztak – mondta az ukrán elnöki hivatal vezetője. Andrij Jermak szerint tűzszünettel nem lehet eljutni a békéhez, mert az oroszok dominanciára törekszenek. Így – mint mondta – Ukrajna vagy megnyeri a háborút és ezzel túléli, vagy veszít és eltűnik.