Szendrei Eszter találta az infót:

“A bélmikrobiom tartós károsodása a Messenger RNS SARS-CoV-2 vakcinát követően”
Hazan, Sabine MD; Dave, Sonya PhD; Barrows, Brad DO; Borody, Thomas J. MD, PhD, DSc, FACG
2022 október
“Bevezetés:
A SARS-CoV-2 elleni hírvivő RNS-oltóanyagok széles körben elterjedtek, de az emberi bélmikrobiómára gyakorolt ​​hatásuk, különösen hosszú távú, legfeljebb egy évig tartó hatásuk ismeretlen. Az emberi bélmikrobióma az emberi egészség alapvető meghatározója. A Bifidobaktériumok nemzetség csökkenése gyulladásos bélbetegséggel, elhízással, neurológiai rendellenességekkel, C. diffícile fertőzéssel és súlyos COVID-19-gyel jár.
Esetleírás/Módszerek:
Longitudinálisan rögzítettük a Bifidobacteria nemzetség relatív abundanciáját 4 alanyban az mRNS vakcina (Pfizer vagy Moderna) beadása előtt, körülbelül egy hónappal az oltás után, és 6-9 hónappal később. Ebben az időszakban további SARS-CoV-2 vakcinákat adtak be, összesen 2-3 adagban. A mintákat az említett időpontokban gyűjtöttük. A teljes időszak alatt nem történt étrendváltás vagy új gyógyszerek alkalmazása, és az alanyoknak azt mondták, hogy maradjanak ugyanazon a kezelési renden a 6 hónapon keresztül. A székletgyűjtésből nyert mintákon metagenomikus következő generációs szekvenáláson alapuló módszereket alkalmaztunk. A DNS-t extraháltuk, és a könyvtárat Illumina Nextseq 550 rendszeren preparáltuk, dúsítottuk és szekvenáltuk. A Bifidobaktériumok relatív abundanciája 1 hónap elteltével 4 alany közül 3-nál csökkent a vakcina előtti szint 38%-ára, 258%-ára, 49%-ára és 90%-ára. 6-9 hónap elteltével az összes Bifidobaktérium relatív abundanciája a vakcina előtti szint 15%-ára, 0%-ára, 35%-ára és 60%-ára csökkent. Ez a tanulmány IRB jóváhagyással rendelkezik.
Megbeszélés:
Ez az első olyan tanulmány, amely a SARS-CoV-2 vakcinázást követően 6-9 hónappal kimutatta a Bifidobacteria baktérium nemzetség relatív bőségének csökkenését. Minden alany esetében a relatív abundancia 1% alá csökkent. Bár kis mintáról van szó, ezek az eredmények az oltás utáni szövődmények lehetséges mechanizmusára utalhatnak; azonban a vizsgálatban egyetlen alany sem mutatott ki jelentős szövődményt. Az mRNS SARS-CoV-2 vakcinák utáni bélrendszeri diszbiózis a jövőben potenciálisan a Bifidobaktériumok helyreállításának indikációja lehet, akár szájon át, akár közvetlenül székletátültetéssel.”

Link:

https://journals.lww.com/ajg/f....ulltext/2022/10002/s

image