Magyar Királyság
A középkorban...

NEM NAGYMAGYARORSZÁG, HANEM MAGYARORSZÁG - nem mesékből kitalált, hanem tények alapján rajzolt történelmi térkép.

Vegyük végre tudomásul a Magyar Királyság nem középeurópai középhatalom. "Hiszen Magarország maga volt KÖZÉPEURÓPA !"
Magyarország a Fejedelemség idejétől "895 - 98" tól s 1000. December 25 - től mint Magyar Királyság NAGYHATALOM Európában. Egészen 1526 - ig. Mind katona potenciáljánál fogva, mind gazdaságilag és kultúrális téren.

Hiszen katonailag egyidőben távol tudta magától tartani a korszak két birodalmát. Nyugaton a Német-Római Császárságot. Keleten a Bizánci császárságot majd az azt váltó Oszmán birodalmat. Mohács előtt az Oszmán birodalommal már 150 éven keresztül élethalál harcot vívtunk. Nagy Lajos királyunknak /1342 - 1382/ már kemény de győztes harcokat kellet vívni velük a Balkánon.

Gazdaságilag szintén nagyhatalom.

Hiszen az 1200 - as évek elejétől a már nagyon erős MONETÁRIS (pénzügyi) háttérhatalom nem tud az országban gyökeret verni.

- "Idegen SÓVÁLTÓK (bankok) az országhatáron belül nem működhetnek."
"Zsidók és muszlimok állami pénzeket nem kezelhetnek. Állami tisztséget nem viselhetnek."
Így a monetáris hatalom nem tudja sem a Királyt vagyis az államot eladósítani, függő helyzetbe hozni sem az országlakosokat (állampolgárokat) !

Ezt a Szent Korona és annak törvényei biztosítják. (Sacra Corona radix omnium possessionum) Magyar Királyságban nincsenek földtulajdonosok. Csak birtokosok. Ezért a föld nem forgalomképes. Nem lehet eladni, nem lehet rá jelzálogot tenni.

Ráadásul van egy hatalmas vagyontömeg ami sem a Királyé sem az ország lakosoké.
Akkor kié ? A Szent Koronáé vagyis - ELIDEGENÍTHETETLEN KORONA JAVAK.-
Kezelni, gondozni, használni javait élvezni kell.

Hunyadi Mátyás /1458 - 1490/ idején itt tartózkodó angol tudós - utazó ìrja : " Ez egy nagy és gazdag ország. Lakói egészségesek, jól tápláltak szépen öltözöttek. Az a fajta szegénység ami nálunk van itt ismeretlen. Ki menne itt ölre a mezsgyehatárért. Hiszen mindenkinek jogában áll annyi földet beszántani és bevetni amennyit akar." Ez volt az úgynevezett közbirtokosság.

Magyarország bővelkedett nemes, ritka és színes fémekkel.
Amerika felfedezéséig /1492/ az akkor ismert világ arany és ezüst termelésének 65 - 70 % innen került ki.

A két monetáris nagyhatalom északon a Fugger - Welse bankház - délen a Bardi és Peruzzi majd az azt váltó Medici bankház között a mérleg nyelve a Magyar Archiregnum és a magyar arany.
Kultúrális nagyhatalom.

Az Árpádkorban ugyan nem volt a Magyar Királyságban egyetem. Mivel ahoz pápai alapítás kell. Ezt egyházi függetlenségünk nem engedte. (Az Anjou korban már az is volt)
De voltak ma úgy mondanánk főiskolák.

Veszprém - Esztergom - Nagyvárad - Kolozsvár - Kalocsa - Pécs - Zágráb.
"Mikor Csák Máté a Veszprémet feldúlta a Főiskola könyvtára szinte teljesen leégett. De megmaradt a lista, hogy mik voltak ott. (Mert Kun László király /1272 - 1290/ akarata és költsége révén újra építették rendezték az egészet.) Kiderült, hogy Európa tudományos, művészeti könyveinek színe javait itt volt.
A reneszánsz innen a Magyar Királyság területéről terjedt el Európába. Hunyadi Mátyás könyvtára volt a minta a Medici könyvtárnak. A Vitéz János vezette ESZTERGOMI AKADÉMIA volt a minta a Firenzei neoplatonikus egyetemnek. Innen másolták.

Magyar diákok mentek külföldre tanulni. De sokkal több külföldi diák jött Magyarországra tanulni. Nem véletlen, hogy Esztergomban Botticelli freskókat találnak. Itt tanult.
A Magyar Királyság ilyen erős, gazdag, SZABAD és főleg pénzügyileg független ország volt.
Talán ezért is tették tönkre, darabolták fel.

/Nagymáté Miklós/

image