38 hét - Fordítás

Nos akkor némi nosztalgiázás és kijózanodás után, kezdjük az elmúlt év értékelését és a várható fejlemények taglalását!

Taglalásból, elemzésből lesz bőven. Egy biztos, nem fogunk idén sem unatkozni!

A tavalyi év hatalmas előrelépést hozott, gyorsan elpárolgott az utóbbi évtizedek minden összeesküvés-elmélete, mindenki értesülhetett róla, hogy ilyenek nem léteznek, csak nyilvános agendák meg pár ezer-oldalas titkosított szerződések. Ilyen prózai időket élünk...

Ahol várhatók meglepetések, az a prominens politikusok idei "táncrendje" lesz, vagyis hogy ki, mikor és kivel fogja járni mostanában a táncot?!

Ebben országunk első embere megadta az alaphangot, amikor egyik nap hirtelen kilátogatott a napsütötte Argentínába, és ott egy páholyban ukrán szinésztársával résztvett az új (nem akármilyen!) elnök beiktatásán:

"Az új argentin elnöknek Orbán Viktor elsőként, lihegve gratulál. Nemcsak mint reménybeli kereskedelmi partnernek, hanem mint elvbarátjának. Egy anarchokapitalista, állam-, család- és keresztényellenes botránypolitikusnak, aki megszüntetné a minisztériumok felét, az állami jegybankot, aki kommunista szarnak nevezi a pápát, a húgát teszi meg first ladynek, aki gruppenszexélményeivel és libertinus életmódjával dicsekszik, aki legalizálná a szervkereskedelmet – és így tovább. És ezt a Mileit, akire az „elnök” titulust alkalmazni már önmagában is blaszfémia, a NER első számú sajtóterméke a „nemzetközi jobboldal ikonikus arcának” nevezi egy üdvözlős-dicshimnuszos vezércikkben... "

Lesz teendője a sajtónak, az biztos. Miközben minekünk dolgunk már alig lesz, hisz a gazdaságról, klímáról, egészségünkről, oktatásunkról hamarosan robotok serege és (de?)generatív mesterséges intelligencia fog éjjel-nappal gondoskodni.

Semmi pánik tehát, mi már Hamvas óta tudhatjuk: "Magyarországon mindig az van ezer éve, hogy olyan világnézeti elveket táplálunk, melyek a havi fizetést biztosítják."

Szóval, ej ráérünk még aggódni újabb ezer évig - ez eddig is bevált. Nem kell nekünk a nagyok dolgával foglalkozni, maradjon mindenki a saját kaptafájánál!
És akkor legalább a cipőnk nem fog szorítani! 🤗

Ha mégis lenne olyan, aki ilyen időkben netán unatkozna, annak ajánlom a "Buddha beszédei" – Majjhima Nikāya – A középhosszúságú beszédek teljes gyűjteményét, háromkötetes – összesen több mint 2500 oldalas művet! (A kiváló fordítás Németh László Levente közel tizenhat évnyi kitartó munkájának eredménye – a szerk.) 🤗

image