Gáza bombázása 2023 december 18+!
A gázai háború első hónapjában Izrael több száz bombát dobott le, amelyek közül sok képes volt megölni vagy megsebesíteni embereket több mint 1000 láb távolságból − derül ki a CNN és a mesterséges intelligenciával foglalkozó Synthetaic vállalat elemzéséből.
A háború első napjaiban készült műholdfelvételek több mint 500, 12 méternél nagyobb átmérőjű becsapódási krátert mutatnak, amelyek megfelelnek a 900 kilogrammos bombák által hátrahagyott kráterek méretének. Ezek négyszer nehezebbek, mint a legnagyobb bombák, amelyeket az Egyesült Államok az ISIS-re dobott le az iraki Moszulban, a terrorcsoport csoport elleni háborúban − írja a lap.

Fegyver- és hadviselési szakértők a 900 kilogrammos bombához hasonló nehézlőszerek széles körű alkalmazását teszik felelőssé a halálos áldozatok számának ugrásszerű növekedéséért. Gáza a világ egyik legsűrűbben lakott területe, így az ilyen bombák használata komoly hatással van.

A 2000 fontos (nagyjából 907 kilogramm – a szerk.) bombák használata egy olyan sűrűn lakott területen, mint Gáza, azt jelenti, hogy a helyreállítás évtizedekbe fog telni

− mondta John Chappell, a CIVIC, egy washingtoni székhelyű, a konfliktusok során a polgári lakosságnak okozott károk minimalizálására összpontosító csoport jogi munkatársa.

A Hamász egy kiterjedt alagúthálózatra támaszkodik, amely feltehetően átszeli a teljes Gázai övezetet. Izrael gázai hadjáratának támogatói azzal érvelnek, hogy a nehézlőszerek bunkerromboló hatásúak, és segítenek a Hamász földalatti infrastruktúrájának megsemmisítésében.

Azonban a 2000 fontos bombákat a nyugati hadseregek általában csak mérsékelten használják, mert a sűrűn lakott területeken, mint Gáza, nagyon komoly hatást gyakorolhatnak.

Marc Garlasco, az amerikai védelmi hírszerzés egykori elemzője és az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló volt szakértője szerint a Gázai övezet Izrael általi első hónapos bombázásának intenzitására

Vietnam óta nem volt példa.

Garlasco, aki jelenleg a PAX, egy holland, békéért küzdő nem kormányzati szervezet katonai tanácsadója, a CNN számára áttekintette a jelentésben elemzett összes incidenst.

A vietnami háborúig kellene visszamenni ahhoz, hogy korrekt összehasonlítást tehessünk − mondta Garlasco. Még a két iraki háborúban sem volt ilyen intenzív a helyzet− fogalmazott.

Többnyire az Egyesült Államok gyártja a bombákat
A többnyire az Egyesült Államok által gyártott nehézlőszerek nagyszámú áldozatot követelhetnek, és a repeszek halálos sugara − a célpont körüli sérüléssel vagy halállal fenyegető terület − akár 365 méter, azaz 58 focipálya területének megfelelő nagyságú is lehet.

Fegyver- és hadviselési szakértők a nehézfegyverek, például a 2000 fontos bombák széles körű alkalmazását teszik felelőssé a halálos áldozatok számának ugrásszerű növekedéséért. A Hamász által ellenőrzött Gázai övezet hatóságai szerint október 7-e óta mintegy 20 ezer ember halt meg.

A CNN a mesterséges intelligenciával foglalkozó amerikai Synthetaic vállalattal működött együtt, amely a gyors automatikus képkategorizálást (RAIC) használta a Gázai övezet feletti műholdfelvételeken a kráterek, füstfelhők és sérült épületek felismerésére. A megállapításokat a Synthetaic egyik munkatársa, valamint a CNN újságírói is megvizsgálták.