Észak-Gázában az épületek háromnegyede megsemmisült
Az övezet lakóinak több mint 90 százaléka volt kénytelen elmenekülni
2023. DECEMBER 19. KEDD.

A háború kezdete óta legkevesebb 95 ezer épület rongálódott vagy semmisült meg a Gázai övezetben, de a valós szám elérheti a 120 ezret is – derült ki a Decentralized Damage Mapping Group (DDMG) amerikai kutatócsoport kedden ismertetett elemzéséből.

Észak-Gázában az épületek háromnegyede megsemmisült
A Gázai övezetben, Rafahban a túlélők kutatási és mentési műveleteket végeznek az elpusztult épületek törmelékei alatt, miután Izrael ismét légi csapást mért az övezetre
Fotó: AFP/Anadolu/Abed Rahim Khatib
Az amerikai szakemberek az övezetről készült szabadon hozzáférhető műholdas felvételek és radarképek elemzése alapján arra jutottak, hogy a Gázai övezet északi részén található épületek 60-72 százaléka szenvedett károkat vagy semmisült meg teljes egészében.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) arról számolt be, hogy a helyi infrastruktúra 60 százalékában keletkeztek részleges vagy helyrehozhatatlan károk. A mintegy 2,3 milliós Gázai övezet lakóinak több mint 90 százaléka volt kénytelen elmenekülni a harcok elől.

„Példátlan és megdöbbentő mértékű az a pusztítás és kényszerű elüldöztetés, amely szemünk előtt bontakozik ki” – közölte az UNRWA az X közösségi platformon.

MH/MTI

image