“Az Izraeli Védelmi Erők agyonlőttek egy keresztény anyát és lányát, miközben menedéket kerestek egy gázai katolikus templomban' mindössze egy nappal azután, hogy tévedésből lelőttek három túszt”
Írta: James Reynolds
“Az izraeli hadsereg szombaton megölt egy keresztény anyát és lányát, akik egy katolikus templomban találtak menedéket Gázavárosban - állítja a jeruzsálemi latin pátriárka.
Nahidát és lányát, Samart "hidegvérrel" lőtte le egy orvlövész, miközben a gázai Szent Család plébániára mentek - mondta a pátriárka egy nyilatkozatban, hozzátéve, hogy a szent helyet háromszor találták el egy izraeli tank által kilőtt lövedékek.
"Az egyiket megölték, amikor megpróbálta biztonságba helyezni a másikat" - folytatódott a közlemény, hozzátéve, hogy hét másik embert megsebesítettek a lövések, amikor megpróbáltak másokat megvédeni.
A tankból kilőtt lövedékek kiiktatták az épület generátorát és üzemanyag-ellátását, így a több tucatnyi fogyatékkal élő embernek otthont adó épület lakhatatlanná vált a pátriárka szerint. 'Az 54 fogyatékkal élő személyt jelenleg kitelepítették, és nem jutnak hozzá a lélegeztetőgépekhez, amelyekre néhányuknak szükségük van a túléléshez'.
Az IDF tegnap vállalta a felelősséget három túsz véletlen haláláért, akikről kiderült, hogy héberül "segítségért" kiabáltak és fehér zászlókat lobogtattak, amikor péntek reggel lelőtték őket.
A 28 éves Yotam Haim, a 22 éves Samer Fouad Talalka és a 26 éves Alon Lulu Shamriz Gázában haltak meg, miután az izraeli csapatok az IDF szerint tévesen "fenyegetésként" azonosították őket, az egyik katona azt hitte, hogy a feléjük tartó férfiak csapdába akarják csalni őket.
Mind az európai palesztinbarát tüntetők, mind az izraeli túszok családjai tűzszünetre szólítottak fel. Több mint 18 000 palesztint öltek meg október 7-e óta, amikor a Gázai övezetet de facto kormányzó Hamász elindította véres támadását Dél-Izraelbe, közel 1200 ember halálát okozva.
A vatikáni sajtóügynökség Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárkára hivatkozva közölte, hogy a templomi támadás áldozatai egy idős asszony és lánya voltak.
A keresztény családok a konfliktus októberi kirobbanása óta a nővérek kolostorában kerestek menedéket - magyarázták.
Megkeresésünkre az izraeli hadsereg közölte, hogy vizsgálja az incidenst, amely a Gázai övezet egyetlen katolikus templomának területén történt.
A patriarchátus szerint a lövöldözés megkezdése előtt nem adtak figyelmeztetést, és hozzátették: "Hidegvérrel lőttek rájuk a plébánia területén belül, ahol nincsenek harcoló felek".
Antonio Tajani, Olaszország vezető diplomatája "szívélyes felhívást intézett az izraeli kormányhoz és hadsereghez, hogy védjék meg a keresztény imahelyeket".
'Nem ott bujkálnak a Hamász terroristái' - írta az X-en, korábbi Twitteren.
Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala szerint háborús bűncselekménynek minősül, ha "szándékosan támadást intéznek védett objektumok, nevezetesen vallási célú épületek ellen".
A polgári épületek - mint például a kórházak - elveszíthetik védett státuszukat, ha bizonyíték van arra, hogy katonai célokra használják őket.
Az IDF tegnap külön elismerte három izraeli túsz halálát a Gázai övezetben, közleményben fejezte ki "mély megbánását a tragikus incidens miatt", és közölte, hogy azonnali vizsgálatot indított.
Yotam Haimot, Samer Fouad Talalkát és Alon Lulu Shamriz-t akkor lőtték agyon, amikor péntek délelőtt 10 óra körül rögtönzött fehér zászlókkal megadták magukat.
Az IDF déli parancsnokságának egyik magas rangú tisztviselője szerint az incidens azután kezdődött, hogy a Bislamach dandár 17. zászlóaljának egyik katonája három gyanús alakot azonosított, akik egy épületből távoztak.
Az IDF előzetes vizsgálata során kiderült, hogy a férfiak póló nélkül, fehér zászlókkal a kezükben, héberül kiabáltak segítségért. Egy IDF-katona, aki azt hitte, hogy csapda, tüzet nyitott, és azt kiáltotta a kollégáinak, hogy "terroristák!".
Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője elmondta: "Ez egy tragikus incidens, az IDF viseli a felelősséget. Ez egy olyan terület, ahol a katonák sok terroristával, köztük öngyilkos merénylőkkel találkoztak'.
Az izraeli Tel-Aviv utcáira tegnap este tüntetők vonultak ki, hogy újabb tűzszünetet és a túszok biztonságos hazatérését követeljék.
Korábban ma palesztinbarát tüntetők vonultak Izrael brit nagykövetének háza elé, miután a hét elején a tűzszünetet ellenző megjegyzéseket tett.
Több százan gyűltek össze Tzipi Hotovely camdeni otthona előtt, és azt skandálták, hogy "de-dekolonizációt" és "tűzszünetet most", miközben az elhaladó autók dudáltak a támogatásuk jeléül.
Egy megafonnal beszélő férfi Észak-Londonban azt mondta: "Sokan látták Izrael nagykövetét, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem túl kedves személy.
Lehet, hogy nem túl kedves ember, de mi azt kifogásoljuk, hogy népirtásra szólít fel…..”

forrás:

https://www.dailymail.co.uk/ne....ws/article-12872771/

a fotó 2017 -ben készült az objektumról...

image