42 hét - Fordítás

Nov. 30. ANDRÁS NAP Szent András tiszteletére.
A mondás szerint András bezárja a hegedű tokját, vagyis vége a vigalmi időszaknak, kezdetét veszi az advent.
Tréfásan mondják disznóölő Szent Andrásnak is, mert ekkor kezdődött a disznóölések ideje is (faluhelyen régen ez fontos szempont volt a hűtők hiánya miatt).
András még a párválasztásban is segített: a lányok különböző praktikákkal tudakolták meg a szenttől jövendőbelijük nevét, férjhezmenetelük várható idejét.
Mint általában minden jeles nap, ez a nap is időjósló nap: ha a lúd alatt nem szakad be a tavon a jég (mert annyira fagyos az idő), akkor lucskos, sáros karácsony várható. Ilyen rigmus is volt: "András napi hó, vetésnek nem való!"
Az András név különösen kedvelt név volt az Árpád-korban, három királyunkat is neveztek ezen a néven. Manapság a sok divatos név ellenére is gőgicsélnek még kicsi Andriskák az újszölöttosztályokon.
No, de voltaképpen mivel is érdemelte ki az 1.sz.-ban élt András apostol, hogy még ma emlékezünk rá, s szentként emlegetjük?
Jézus egyik követőjeként testvérét (a későbbi egyházalapító Szent Pétert) ő "szervezte be", a Megváltó halála után a Fekete-tengertől délre eső országokban térített. Görögországban keresztre feszítették. De nem a hagyományos derékszögben ácsolt keresztformára, hanem egy nagy X alakzatra kötözték - ennek az alakzatnak a nevével már biztosan mindenki találkozott, andráskereszt - ez az elnevezés magyarázata.

image