Izraeli légicsapás érte Damaszkusz nemzetközi repülőterének futópályáit - közölte vasárnap Sam FM szíriai állami rádió.

A rádió korábbi tájékoztatása szerint robbanások zaját lehetett hallani Mezze és Muadamíja elővárosi kerületekből. A jelentést a nagy-britanniai székhelyű Emberi

Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és az al-Vatan című kormányközeli szíriai lap is megerősítette.
A menetrendszerinti járatokat át kellett irányítani Aleppóba és Latakiába. A keletkezett károk mértékéről egyelőre nincsenek információk.

Az OSDH megjegyezte, hogy az izraeli bombázást azt követően hajtották végre, hogy a damaszkuszi repülőteret alig 30 órája helyezték ismét üzembe - írja az MTI.

Az al-Vatan katonai forrásokra hivatkozva felidézte, hogy november 17-én a Golán- fennsík izraeli ellenőrzés alatt álló részéről rakétákkal mértek csapást a szíriai

főváros déli részeiben található katonai létesítményekre anyagi károkat okozva. A lap hozzátette, hogy október 22-én az izraeli légierő rakétatámadást mért Damaszkusz és Aleppo repülőtereinek le- és felszállópályáira használhatatlanná téve őket. A bombázás során két repülőtéri dolgozó vesztette életét.

Az állítólagos izraeli légicsapások vasárnap működésképtelenné tették a szíriai damaszkuszi repülőteret, néhány órával azután, hogy a járatok újraindultak, a múlt havi hasonló támadást követően.

A szíriai média izraeli légicsapásokról számolt be a damaszkuszi nemzetközi repülőtér és más, a főváros közelében lévő célpontok ellen.

A szíriai állami hírügynökség, a SANA katonai forrásra hivatkozva közölte, hogy izraeli vadászgépek rakétákat lőttek ki a Golán-fennsíkról, és eltalálták a damaszkuszi nemzetközi repülőteret és számos más helyszínt a környéken.
A kormánypárti Sham FM rádió szerint a repülőtér kifutóját ütötték el. A SANA azt állította, hogy a szíriai légvédelem elfogta az izraeli rakéták „nagy részét”. A szíriai hadsereg rendszeresen állítja, hogy lelőtte a bejövő rakétákat, amit az elemzők nagyrészt üres kérkedésnek minősítenek.

Az állami hivatal közölte, hogy „anyagi kár” keletkezett a repülőtéren, ami miatt az üzemen kívül helyezték.

***
Noha az izraeli hadsereg általában nem kommentál konkrét szíriai csapásokat, elismerte, hogy az elmúlt évtizedben több száz bevetést hajtott végre Irán által támogatott terrorcsoportok ellen, amelyek megkísérelték megvetni a lábukat az országban.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy megtámadja azokat a fegyverszállítmányokat, amelyekről úgy gondolják, hogy ezeknek a csoportoknak, köztük a libanoni Hezbollahnak a fő célja. Ezenkívül az Izraelnek tulajdonított légicsapások többször is célba vették a szíriai légvédelmi rendszereket.

Számos állítólagos izraeli csapást mértek Szíriára azóta, hogy október 7-én megkezdődött az Izrael és a Hezbollah szövetségese, a Hamász közötti háború. A jelentések szerint a damaszkuszi repülőtérre és az északi aleppói repülőtérre

október 12-én és október 22-én végrehajtott izraeli támadások miatt mindkét létesítmény megszűnt. . Két fővárosi jegyiroda azt közölte, hogy vasárnap újraindultak a járatok Damaszkuszból, és a helyi média is beszámolt az újraindulásról. A hatóságok még nem
tettek hivatalos bejelentést.

A járatokat az október 22-i sztrájkok után átirányították a nyugati parton lévő Latakiába. A damaszkuszi repülőteret állítólag Izrael többször is csapást mért az elmúlt évben, mivel Izrael feltehetően fokozza erőfeszítéseit annak megakadályozására, hogy fejlett fegyvereket szállítsanak Iránból különböző közel-keleti
meghatalmazottjaihoz.

image